top of page

BESLENME VE ZİHİNSEL PERFORMANS ARASINDA BİR İLİŞKİ VAR MIDIR?

İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için zorunlu olan ihtiyaçlardan biri de beslenmedir. Beslenme, anne karnında başlar. Bebek, anne karnında bir kordon vasıtasıyla anneye bağlıdır ve oradan beslenme ihtiyacını karşılar. O yüzden bu dönemde annenin doğru beslenmesi çocuk açısından çok önemlidir. Anne karnındaki çocuğun fiziksel gelişiminin yanında beyin gelişimini de etkileyen gıdalar tüketmek faydalı olacaktır. Bu noktada tüketilmesi gereken gıdalarla ilgili bilgiler birçok yerde bulunmaktadır.

O zaman şu soruyu sormak gerekir; İyi bir beslenmeyle zihinsel performans geliştirilebilir mi? Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır olacaktır.

Zeka'nın genetik olarak anne babadan aktarıldığı kısmının, sağlıklı ve güçlü bir hücre yapısına kavuşması için iyi bir beslenme şarttır. Ama bu beslenme zekanın alt yapısına yapılan bir destektir. Güçlü bir altyapıda, daha sağlıklı ve hızlı işlemlemeler yapabileceği için doğal olarak performansı da iyileşecektir.

Bu kısma kadar cevap evet gibi gözükse de değiştirilemez olan kısım şudur. Yapılan beslenme eylemi hücrenin genetik olarak aktarılan kısmının sınırlarına ulaştırır. Hücre yapısında bir ekleme ya da farklı yapılar oluşturma durumu söz konusu değildir. Yani hücre yapısının en iyi halinin bile bir sınırı vardır. Yani kişi çok iyi bir beslenmeyle dahi olmaz.

Bir ev düşünün. Elektrik tesisatı zayıf, kablolar ince ve kalitesiz. Böyle bir altyapı sağlıklı çalışamaz. Ama sağlam ve iyi izole edilmiş kaliteli kabloları olursa en üst düzeyde verim alınır. Günümüz çocuklarının algılarının daha açık olması, onlara sunulan ekonomik şartların ve fırsatların çokluğundan kaynaklanmaktadır.

Unutmayın; Doğru beslenme zekayı, zeka; kariyeri, kariyer ise sosyal ortamlarda ki performansı ve mutluluğu beraberinde getirecektir.

Tufan ERBAY

Psikolojik Danışman

183 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page