top of page
  • TÜZDEV

ARKADAŞLIK KURAMIYOR, NEDEN ACABA?

Güncelleme tarihi: 2 Oca

Özellikle üstün zekalı çocukların yaşadığı temel sorunlardan biri arkadaş edinmede son derece seçici olmalarıdır.


Akran zenginliği olarak ifade ettiğimiz çocukların kendi zihin akranlanları ile bir arada eğitim görmeleri maalesef okullarda pek mümkün olamıyor.


Yaş dönemlerine göre sınıflara yerleştirilen çocuklar, kendi yaşıtları ile bir arada eğitim almaya, eğitsel faaliyetlerde ve teneffüslerde iletişim halinde olamaya devam ediyorlar. Ama üstün zekalı çocukların ifadesi ile kafa dengi bir arkadaş bulamıyorlar.


Mesleğin ilk yıllarında henüz yaygın olmayan ( hala yaygın değil ama) üstün zekalı çocukların bir arada eğitim aldığı bir okul projesi başlatmıştık. Okulumuza gelen çocuklar farklı okuldan gelmişlerdi. Hepsi tanılı üstün zekalı olan bu çocukların bir kısmı okullarında arkadaşı tarafıdan kabul edilmeyen, sevilmeyen, dışlanan, zor veya problem çocuk etiketini almış çocuklardı. Okulun ilk günü iki öğrencimin koridorda yürürken sitolojiden(hücre bilmi) bahsediyor olması neden bu çocukların yalnız kaldıklarını kanıtlıyordu. 2.sınıf bir öğrencinin arkadaşına ribozom, mitokondri, alyuvar, akyuvar gibi bir kelime kullandığını hayal edin. Bu konuda bilgisi olmayan bir ikinci sınıf öğrencisi koşarak öğretmenine teleffuz edebilirse “Bana mitokondri dedi.” diyerek şikayet etmesi muhtemeldir.


Üstün zekalı bir çocuğun kendi gibi zeka yaşına sahip bir arkadaş bulamaması, arkadaşlarının onun seviyesine çıkamaması giderek yalnızlaşmasına veya yeteneklerini kamufle etmelerine neden olabilmektedir.


Bu çocuklar için en ideal ortam kendi zihin akranları ile bir arada olabilecekleri ve kendilerini ifade edebilecekleri bir okul iklimidir. Şimdi burada ayrıştırmanın dezavantajlarından bahseden, toplum içinde beraber olacaklar diyen üstün zekalı çocuklarla hiç çalışmamış değerli meslektaşlarım ve veliler olacaktır elbette. Maalesef onlara katılmıyorum. Çocuklara yönelik yazılıp çizlen tüm popüler kitaplar ve makaleler norm grubu için geçerli. Üstün zekalı çocuklar farklılar ve farklılıklarının da farkındalar. Bu farkıdalık onlara ne mi hisettiriyor? Yalnızlık, anlaşılamama…

Yusuf İslam AKAY

TÜZDEV Genel Müdürü

108 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page