top of page

ZEKÂ TESTİ YAPTIRMAK İÇİN 5 NEDEN

1. Çünkü çocuğunuz biriciktir!

Ebeveynler bir insanı doğuran veya yetiştiren aile büyükleridir. Her ebeveynin çocukları kendileri için biriciktir. Aileye yeni katılan üye ile birlikte anne babanın dünyası bir anda değişir. Çocukları artık kendi dünyalarının merkezi konumuna gelir ve bu sebeple anne babanın hayatlarında bazı öncelikler değişim gösterir. Artık çoğu işlerini ve etkinliklerini çocuklarına göre planlamaya başlarlar. Her anne baba çocukları için iyi bir yaşam ölçütü yaratmaya çalışır. Çocuklarının beslenmelerini, sağlıklarını, eğitimlerini ve diğer ihtiyaçlarını en iyi şartlarda yaşayabilmelerini isterler. Bunun için gerekirse daha çok çalışır, daha önceden merak etmediği ya da araştırma gereği duymadığı alanlarda daha çok fikir sahibi olmak için detaylı araştırmalar yapmaya başlarlar. İşte bu sebeplerden dolayı her çocuk ebeveynleri için biriciktir.

2. En iyi şartları araştırmak her zaman yetmeyebilir. Çocuğunuzu anlayabilmeniz, yardımcı olabilmeniz ve özelliklerinin farkında olmanız önemlidir!

Ebeveynler, çocukları için olabilecek en iyi şartları ne kadar araştırsa da onu anlayamaz, ilişki kuramaz, ilgi duyduğu alanları ve özelliklerini fark edemezse istediği sonuca ulaşmakta güçlük çekeceklerdir. Bazen aileler çocuklarına yetemediklerini, onların ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadıklarını düşünerek kendilerini üzgün veya sinirli hissedebilmektedir. Bu durum ailede mutlu ve huzurlu olan tablonun olumsuz hale dönüşmesine yol açmaktadır. Aile bireylerine yardımcı olmak, yol göstermek, çocuklarıyla güvenli ilişkiler kurmak ve ilgi alanlarını keşfetmelerine destek olmak için Türkiye’de ve dünyada uzmanlar tarafından uygulanan birtakım çalışmalar ve testler yapılmaktadır. Zeka testleri de bu çalışmalarından bir tanesidir.

3. Zeka testi, çocuğun zeka seviyesinin yanı sıra onun güçlü ve zayıf olduğu yönlerini keşfeder!

Dünyada birçok zeka testi uygulanmaktadır. Bunlardan bazıları daha uzun ve daha karmaşık, bazıları ise daha kısa ve basit testlerdir. Resmi olarak onaylanmış olan tüm zeka testleri uzun ve katılımcı sayısının çok olduğu çalışmalar sonucunda bilimsel olarak analizlerden geçirilir ve ölçümün ne kadar doğru yapıldığı kontrol edildikten sonra uygulanmaya hazır hale getirilir. Zeka testleri, çocuğun mevcut zeka durumunu ve performansını gösterir. Daha uzun ve karmaşık olan bazı zeka testleri çocuğun sadece zeka durumunu ve mevcut performansını göstermesinin yanı sıra, yaşıtlarıyla ve kendi becerileri arasında güçlü ve zayıf olduğu noktaları belirlemek için bilimsel veriler sunmaktadır. Zeka puanında ziyade asıl önemli nokta çocuğun güçlü ve zayıf olduğu alanların keşfedilmesidir.

4. Güçlü ve zayıf yönleri keşfedilen çocuğun eğitim ve sosyal hayatı daha iyi planlanır!

Ebeveynler için zeka puanından daha önemli olan nokta yukarıda da bahsettiğimiz gibi çocukların güçlü ve zayıf performans gösterdiği alanları keşfetmesidir. Bu noktada yapılan keşif çocuğun ebeveyni ile daha güçlü ve sağlıklı ilişki kurmasını sağlamaktadır. Artık ebeveynleri çocukların ihtiyaçlarını bilebilir ve geleceklerini daha iyi şekilde planlamaya başlayabilirler. Çocuklarda, kendilerini ailelerine daha iyi ifade edebilmekte ve arzu ettiği şeyleri ebeveynlerine daha özgüvenle anlatabilir duruma gelmektedirler. Aile bireylerinin birbirlerini anlayabilmesi ve birbirlerine yardımcı olabilmesi, aile içi nitelikli iletişimin kilit anahtarıdır.

5.Potansiyeli erken keşfetmek önemlidir. Zaman ilerledikçe potansiyeli keşfetmek güçleşir!

Bir çocuğun potansiyeli ne kadar erken keşfedilirse geleceklerine yatırım yapma imkanı da o kadar erken olur. Yapılan zeka testi sonucunda çocukta herhangi bir öğrenme bozukluğu, zeka geriliği veya üstün zihinsel performansı varsa, gelecekte eğitim ve çevresine uyum problemleri yaşamaması adına gerekli planlamalar hızlıca hayata geçirilir. Bu planlamalar alanında uzman kişilerce yapıldığı takdirde aileye rehberlik eder ve çocuğun gelişiminin herhangi bir bölümünde zorlanmadan hayatına devam etmesine olanak sağlar. Her ebeveyn çocuklarının hayatlarını planlarken farkındalığı kazanmalı ve çocuğa göre uygun adımlar atmalıdır.

Mehmet Türkay NOGRATLI

Uzman Klinik Psikolog

441 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page